Periscoop Villa

Opdrachtgever

Particulier

Oppervlakte

350 m² BVO

Locatie

Bergen NH

Programma

Wonen

Status

In uitvoering

Projecttype

Integraal ontwerp

Jaartal

2017 – nu

Opdracht

Uit opdracht

Voor een particuliere opdrachtgever hebben wij een villa met een EPC van <0.0 ontworpen. Het pand wordt door een luchtwarmtepomp verwarmd en door middel van zonnepanelen wordt voorzien in de energiebehoefte. De woning is uitgerust met zeer hoge isolatiewaarde (RC=10.0 m2 K/W) en voorzien van driedubbel glas.

Het ontwerp-concept van de villa is een overgang van een traditionele dakvorm, naar een eigentijdse dakvorm gebaseerd op een periscoop. Het concept is een overgang van introvert naar extravert, van gesloten aan de voorzijde naar open aan de achterzijde. Voor privacy, achter genieten.

De leefruimten zijn zoveel als mogelijk op het bioritme van de bewoners gesitueerd en door de draaiing van de zon van oost, zuid, west naar noord georiënteerd. Er ontstaat naar de achterzijde toe meer hoogte in het huis. De achterzijde opent zich door veel glas naar de tuin en is gericht op het groen van het bos. Door de periscoopvorm ontstaat op de verdieping een balkon. Dit balkon vormt voor de begane grond een veranda en is daarmee een overdekte plek om te kunnen zitten. Tevens vormt het balkon een buffer tegen de opwarming van de zon.

Bij binnenkomst is een vide te ervaren die zicht heeft op de werk- en logeerkamer. Nabij de entree komt de trap uit het souterrain boven en gaat de trap naar verdieping in dezelfde lijn verder. Zo onstaat een architectuur-route in het huis die het ontwerpconcept – de overgang – voelbaar maakt.

De woonkamer ligt aan de tuinzijde en is uitgerust met een haard. Aan de woonkamer zijde ligt een westelijk georiënteerde veranda onder het balkon van de verdieping. Vanuit de woonkamer is de vijver zichtbaar die de lengte van de tuin accentueert en voor twee zaken inzetbaar kan zijn. Als grijswatervoorziening voor het huis of optioneel zelfs als zwemvijver.

De hoofd slaapkamer heeft een waanzinnig uitzicht op het bos en is voorzien van volledige privacy. De verdieping is bereikbaar met de lift waardoor de levensloopbestendigheid van de woning gegarandeerd kan worden. Het voordeel hiervan is dat zo de gehele woning gebruikt kan worden en zal de verdieping nooit overbodig worden. Boven de trap zorgt een lichtstraat voor daglicht zodat de verdieping licht aanvoelt.

Het interieur bestaat uit warme materialen. Grijs en zwart tinten komen in het vaste meubilair terug, strak en minimalistisch gedetailleerd. Op een aantal plekken willen wij met steenachtige ‘tactiele / ruwe’ elementen en aarde tinten terug laten komen. Brede eiken vloerdelen en stalen kozijnen op prominente plekken. Ongeschilderd stucwerk geeft meer warmte en laat de vegen van het aanbrengen licht zien.

“De villa is een ‘nulwoning’, zeer goede isolatie en luchtdichtheid met een energieverbruik dat veel lager ligt dan de eigen opgewekte energie.”

De villa is uitgerust met een domotica systeem wat de integratie van technologie en diensten van buitenaf regelt ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Het gehele huis is vanaf de smartphone te bedienen, te monitoren en te regelen.

Credits

Team:

Roy Plevier, Jos Hoope, Kees Hoope, Léon Veldhuis, Cherise de Wit.

Tags:

Villa, nulwoning, nieuwbouw, domotica, >350 m², Nederland

Back
SHARE

Periscoop Villa