Katoenveem 2.0

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Oppervlakte

15.000 m² BVO

Locatie

Rotterdam

Programma

Mixed-use building

Status

Afgerond

Projecttype

Renovatie en Herbestemming

Jaartal

2009 – 2010

Opdracht

Studie

Het Katoenveem is een functionalistisch veemgebouw ontworpen door architect J.J. Kanters in 1921. Door de trek van de Rotterdamse haven richting de Noordzee komen haventerreinen grenzend aan de stad te vervallen, en kunnen deze herbestemd worden.

Alvorens het ontwerpen op gebouwniveau van start kon gaan, is er een masterplan ontwikkeld voor het gebied. Na de vorming van het masterplan werden de waardes van het gebouw geanalyseerd. Het oorspronkelijke veemgebouw is te begrijpen als introvert en vanuit het interieur is er geen relatie met de omgeving. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld bij de conceptvorming.

“Het rauwe veemgebouw wordt in een ingrijpende metamorfose omgebouwd tot een kloppend hart.”

Het gebouwconcept gaat uit van een verandering van introvert naar extravert, waardoor het oorspronkelijke gesloten gebouw door de interventies kan reageren op de activiteit en levendigheid van het centrum van het gebied. Zodoende ontstaat er een extraverte zijde die door het oorspronkelijke gebouw heen gebouwd is. Tegelijkertijd ontstaat er een attractief baken voor de omgeving. De oorspronkelijke gevelcontour is in zijn waarde gelaten en kan in de extraverte autonome functies als een ‘gaas’ ervaren worden. Door de stedenbouwkundige assen die door het gebouw lopen wordt het gebouw zowel een bestemming als een plek waar men door kan reizen.

Credits

Team:

Roy Plevier, Jos Hoope.

Tags:

Mixed-use, gebiedsrenovatie, herbestemming, renovatie, interieur, >15.000 m², Rotterdam, Nederland

 

 

SHARE

Katoenveem 2.0