‘t Landhuis

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Oppervlakte

550 m² BVO

Locatie

Amsterdam

Programma

Jeugdcentrum en BSO

Status

Opgeleverd

Projecttype

Renovatie

Jaartal

2013 – 2014

Opdracht

Competitie, 1e prijs

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de buurtbewoners van de Landlustbuurt. Als alliantie hebben wij het winnende schetsontwerp gemaakt voor de renovatie van het jeugdcentrum ‘New Society’. Met een participatietraject hebben wij samen het ontwerp verder uitgewerkt.

De renovatie-opdracht had als doel het gebouw transparanter te maken en een vriendelijkere uitstraling te geven. Vanwege het gesloten karakter werd het bestaande gebouw werd door de buurtbewoners ‘De Bunker’ genoemd. Het was moeilijk zichtbaar wat er binnen afspeelde en er was weinig zicht op het plein waardoor het een geliefde plek werd voor hangende jongeren. Dit gaf de buurtbewoners weer een onveilig gevoel.

“Het gebouw werd de bunker genoemd omdat de gevels potdicht waren vormgegeven”

De nieuwe gevels bestaan uit een ritme van open delen van glas en gesloten delen van Accoya houten elementen. De gevel heeft grotere gesloten vlakken op plekken waar dit wenselijk is en is meer open waar zicht, licht en sociale controle gewenst zijn. De ritmiek van open en dicht is consequent doorgezet en eveneens de basis geweest voor de details van de houten elementen en de hoekdetails. Op diverse plekken lopen de verticale Accoya-staanders voor het glas langs en ontstaat er door de gelaagdheid een spannend beeld, terwijl licht en zicht behouden blijven.

Ons interieurontwerp bestaat uit verschillende speciaal ontworpen meubels en vormt zowel aan de binnen als aan de buitenzijde een krachtig gebaar. Op plekken waar een meubel gesitueerd is hebben wij gewerkt met kleurvlakken. De robuuste vlakken zijn aangebracht op de meubels, vloeren en op diverse plekken op het plafond.

“Kleurvlakken markeren  het vaste meubilair.”

De naam van het buurtcentrum ‘t Landhuis is gekozen na een prijsvraag. Samen met Studio Hoope hebben wij het grafische ontwerp en typografie verzorgd voor de naam van het gebouw.

 

Credits

Team:

Roy Plevier, Jos Hoope, Kees Hoope, Tugce Kaynak.

Tags:

Jeugdcentrum, prijsvraag, gebiedsrenovatie, participatietraject, renovatie, interieur, >500 m², Amsterdam, Nederland

 

 

Back
SHARE

‘t Landhuis