Passiefhuis_villa_architect_nieuwbouw_1_kl
PASSIEFVILLA_01-01-01
PASSIEFVILLA_01-01-02
PASSIEFVILLA_01-01-04
PASSIEFVILLA_01-01-03
PASSIEFVILLA_01-01-05
PASSIEFVILLA_01-01-06
PASSIEFVILLA_01-01-07
PASSIEFVILLA_01-01-08
previous arrow
next arrow

Passief Villa

Opdrachtgever

Ontwikkelaar

Oppervlakte

390 m² BVO

Locatie

Heiloo

Programma

Wonen

Status

Bouwvoorbereiding

Projecttype

Nieuwbouw

Jaartal

2016 – heden

Opdracht

Uit opdracht

Een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuiscertificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. De andere eisen van het passiefhuiscertificaat verschillen per breedtegraad. Voor Nederland en België gelden de eisen voor passiefhuizen die tussen 40 en 60 graden noorderbreedte liggen. Een Nederlands passiefhuis gebruikt vier keer minder energie dan een Nederlands nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO² uit dan een nieuwbouwwoning. Ongeveer één derde van de menselijke CO² uitstoot in West- en Midden-Europa wordt uitgestoten bij het gebruik van gebouwen.

Voor een ontwikkelaar hebben wij een passief villa met een EPC van <0.0 ontworpen. Het pand wordt door aardwarmte verwarmd en door middel van zonnepanelen wordt voorzien in de energiebehoefte. De woning is uitgerust met zeer hoge isolatiewaarde (Rc=10.0 m2 K/W) en voorzien van driedubbel glas.

De villa is vormgegeven in een compact kubusvormig volume waardoor warmteverlies door het grote geveloppervlak tot een minimum beperkt wordt. De hoogte is door het bestemmingsplan bepaald op 4,7 meter. De villa is plat afgedekt en gedeeltelijk verdiept in de grond om een tweede woonlaag mogelijk te maken in het souterrain. De leefruimten worden zoveel als mogelijk op het bioritme van de bewoners gesitueerd en door de draaiing van de zon van oost, zuid, west naar noord georiënteerd.

De verblijfsruimten zoals de woonkamer en de keuken liggen georiënteerd op de tuin vanwege de uitzichten en de weidse blik op het landschap. Door een patio op de westzijde te plaatsen kan er extra licht en passieve zonnewarmte gewonnen worden. Daardoor ligt de woonkamer voor een groot deel op het zuiden. Ook zorgt de patio ervoor dat er veel licht in het souterrain kan binnendringen en wordt ook het souterrain geschikt als verblijfsgebied. De villa wordt in het midden gesitueerd van de kavel in het hoofd-bouwvlak en heeft door een goede positionering van de ramen zicht op alle erfgrenzen van de kavel.

“De villa is zowel een ‘passiefvilla’ als een ‘nulvilla’, en heeft zeer goede isolatie en luchtdichtheid met een energieverbruik dat veel lager ligt dan de eigen opgewekte energie.”

De villa is uitgerust met een domotica systeem wat de integratie van technologie en diensten van buitenaf regelt, dit alles zorgt voor meer woon -en leefgenot. Het gehele huis is vanaf de smartphone of tablet te bedienen, monitoren en te regelen.

Credits

Team:
Roy Plevier, Jos Hoope, Jochem van der Horst (visualisaties).

Tags:
Villa, passiefhuis, nulwoning, nieuwbouw, domotica, >300 m², Nederland