Duurzame herbestemming kerk

Opdrachtgever

Clausen Bouw & Ontwikkeling

Oppervlakte

500 m² BVO

Locatie

Edam

Programma

Wonen

Status

Bouwvoorbereiding

Projecttype

Herbestemming en transformatie

Jaartal

2016 – heden

Opdracht

Tender

Samen met een projectontwikkelaar hebben wij in de initiatieffase van het project een plan gemaakt voor de herbestemming en transformatie van dit markante monumentale ensemble in het hart van Edam.

In 2007 werd besloten om drie kerkgenootschappen te fuseren. De fusie leidde een aantal jaren later tot het afstoten van de Groenlandkerk. Op 11 oktober 2015 was de laatste mis in de kerk. Na 124 jaar dienst gedaan te hebben als kerk en bijeenkomstruimte werd in 2015 besloten het gehele complex te verkopen.

“De Groenlandkerk krijgt met deze herbestemming en transformatie een fantastisch tweede leven.”

Onze volumestudies leidde uiteindelijk tot een plan waarin we in totaal twee royale woningen wilden realiseren met een garage in het voormalige plantsoen. Het bijeenkomstgebouw aan de achterzijde zou gesloopt worden om tuinen te creëren voor de woningen die daarvoor gelegen zijn. De voormalige gereformeerde kerk ‘de Groenlandkerk’ zou worden getransformeerd tot woning. De kerk naar een ontwerp van diaken-scriba Groot, opzichter en molenaar werd in 1891 gebouwd in een recordtijd van drie maanden en op 2 augustus 1891 opgeleverd. Het gebouw is uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met invloeden van de neogotiek en de neorenaissance.

De kerk wordt getransformeerd tot één royale loftwoning waarin wij de ruimtelijke kwaliteit en het gevoel van de kerk wilden behouden, maar tegelijkertijd toch voldoende plekken met geborgenheid, kleinschaligheid en intimiteit creëren.

De oplossing die wij daarvoor bedacht hebben is om een ‘doos’ in de kerk te plaatsen. In deze doos worden alle ondersteunende en meer privéfuncties van het wonen ondergebracht om zo de ruimtelijkheid van de kerk te handhaven. Door de doos tegen het belendende pand te schuiven is het mogelijk om gebruik te maken van natuurlijke ventilatie voor de o.a. de slaapvertrekken.  De doos is zo vormgegeven dat de verkeersruimte functioneel gemaakt is, en bijvoorbeeld voor werkplekken en kastruimte gebruikt kan worden. De routing en de trappen hebben wij zo vormgegeven dat een ‘architectuur route’ ontstaat die je rondleidt door de kerk en voortdurend een ander perspectief geeft op de tuinen en de kerk. De route eindigt op de tweede etage met als hoogtepunt de badkamer. Hier is het ligbad fraai geplaatst voor het roosvenster van de voorgevel.

Door de gevel aan de achterzijde en plantsoen-tuinzijde op een aantal plekken open te maken en te voorzien van glazen puien ontstaat een sterke relatie met de tuinen. De puien zijn als eigentijdse ingrepen ontworpen en volgen met hun geabstraheerde vormgeving het ritme van de bestaande kerkramen.

Credits

Team:

Roy Plevier, Jos Hoope, Kees Hoope, Esmee Mertens, Sharon van Deventer, Melanie ligthart, Cherise de Wit.

Tags:

Herbestemming, transformatie, monument, kerk, renovatie, interieur, >500 m², Edam, Nederland

Back
SHARE

Duurzame herbestemming kerk