J.J. Cremerhuis

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Oppervlakte

500 m² BVO

Locatie

Amsterdam

Programma

Buurt en jeugdcentrum

Status

Bouwvoorbereiding

Projecttype

Renovatie

Jaartal

2016 – heden

Opdracht

Competitie, 1e prijs

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Gemeente Amsterdam en de buurtbewoners van de Cremerpleinbuurt. Wij hebben het winnende schetsontwerp gemaakt voor een prijsvraag voor de renovatie van het buurt- en jeugdcentrum op het Cremerplein. Middels een participatietraject hebben wij samen met de buurtbewoners het ontwerp verder uitgewerkt.

Het bestaande gebouw voldoet niet meer aan de wensen voor buurt- en jeugdcentra vanwege het gesloten karakter. Het speelt niet in op de vernieuwde pleininrichting van de speeltuin op het Cremerplein, waardoor een renovatie noodzakelijk is. Het vernieuwde ontwerp sluit weer naadloos aan op de functies van het plein.

Het gebouw gaat onder meer functioneren als ontmoetingsplek voor de buurt. Een transparant en open karakter wordt gecreëerd door een ritme van open delen uit glas en gesloten delen van houten elementen. De gevel heeft grotere gesloten vlakken op plekken waar dit wenselijk is en is meer open waar zicht, licht en sociale controle gewenst zijn. De ritmiek van open en dicht is consequent doorgezet en eveneens de basis geweest voor de details van de houten elementen en de hoekdetails. Op diverse plekken lopen de horizontale staanders voor het glas langs en ontstaat er door de gelaagdheid een spannend beeld terwijl licht en zicht behouden blijven.

In ons plan hebben wij een nieuwe toegangsbalie bij de entree geplaatst om de beheersbaarheid te verbeteren. Door een beweegbare uitnodigende luifel is het gebouw af te sluiten. Het plan bevat drie multifunctionele ruimten van diverse groottes op de begane grond, de grote zaal met bergruimten en een vergrote workshopkeuken. Hier kunnen kookworkshops gehouden worden voor zowel volwassen als kinderen.

Vanuit de keuken is er een directe verbinding naar het dakterras. Deze verdieping kan men als vierde multifunctionele ruimte gebruiken, voor bijvoorbeeld evenementen of als plek om de spelende kinderen in de gaten te houden in de speeltuin. Het dakterras is tevens toegankelijk vanuit de grote zaal dus kan ook ondersteunend zijn aan evenementen in de grote zaal.

De bergruimte in de zaal wordt verplaatst naar de zijkant tegen de bar en tegen de buitenberging om zo de zuid- en oostgevel te kunnen openen. Zo ontstaat een sterkere relatie met de kern van het plein. Ook is er een nieuwe bar ontworpen met uitgifte naar buiten, ondersteunend aan de grote zaal, waar men tijdens evenementen gebruik van kan maken.

Credits

Team:

Roy Plevier, Jos Hoope, Kees Hoope, Rick Zonneveld, Jochem van der Horst (visualisatie).

Tags:

Jeugdcentrum, prijsvraag, gebiedsrenovatie, participatietraject, renovatie, interieur, >500 m², Amsterdam, Nederland

Back
SHARE

J.J. Cremerhuis